Rezydencja… nie całkiem tradycyjna

W 2014 roku odświeżaliśmy wnętrze rezydencji na obrzeżach Rzeszowa. Istniejące rozwiązania należało uwspółcześnić, lub uzupełnić. Poniżej przedstawiamy efekt aranżacji wnętrza rezydencji… nie całkiem tradycyjnej. W ogromnej przestrzeni dziennej pierwsze skrzypce grają stylizowane, niepowtarzalne zabudowy meblowe, romantyczna tapeta, marmury na kominku i w kuchni, oraz ogromny stół jadalniany zaprojektowany specjalnie dla tego wnętrza. Króluje kremowa biel, ciemna czekolada i skórzana podłoga. Klatka schodowa cieszy oczy delikatną, złocistą techniką malarską oraz tapetą – dobrą przyjaciółką stylowych schodów.

Meble wykonał ART-Form

Salon

Kuchnia

Hall z klatką schodową

Dom jednorodzinny w skandynawskim stylu

Dom w skandynawskim stylu powstał dla stałych klientów, którzy jasno określili założenia projektu: ma być jasno i przytulnie, i… niebanalnie. Powstało przyjazne wnętrze, gdzie kuchnia płynnie zamienia się w jadalnię, hall i salon. Do wnętrza domu prowadzi “kamenisty” wiatrołap zawdzięczający swoją nazwę płytkom gresowym, które przypominają granit oraz fototapecie tapecie w geometryczne otoczaki. Strefa dzienna wyróżnia się podłogą laminowaną HDF – praktyczną alternatywą dla naturalnego dębu. Imitacja drewna jest tak dobra, materiał komponuje się idealnie z olejowanymi. drewnianymi trepami schodów. Ciepło w salonie, to nie tylko zasługa ogrzewania podłogowego, lecz również kominka. Prosta bryła, jest podkreślona okładziną Laminam. W całym wnętrzu dominuje biel, szarość, oraz dąb – w różnych odmianach. Podobnie jest z łazienkami. Na parterze znajduje się biała toaleta, z charakterystyczną kolorową szybą. Na górze, w łazience dzieci, oprócz bieli królują kolorowe ręczniki i płytki gresowe doskonale udające.. dąb i to dąb krojony “przez pień”. Łazienka rodziców, to kamienista impresja na temat szarości.  Sami zobaczcie efekt.

Wiatrołap

Salon i kuchnia

Schody i hall

Toaleta

Łazienka dzieci

Łazienka rodziców

Mieszkanie w kolorze jasnego piasku

Mieszkanie w kolorze jasnego piasku, to niewielka kawalerka. Właścicielce zależało na wrażeniu przestrzeni. Jednocześnie nie chciała, aby mieszkenie było “sterylnie białe”. Optymalnym rozwiązaniem okazały się jasne, piaskowe kolory, przełamane ciemnymi frontami szafek w kuchni i graficznymi akcentami w postaci  mebli gotowych. Ład we wnętrzu wprowadzają projektowane szafy na wymiar z neutralnego mdf’u lakieowanego w kolorze ścian. Przestrzeń powiększa też jasna podłoga z olejowanego i rozbielanego jesionu.  Ciekawym elementem są też starannie dobrane tapety. Aranżacja wnętrz została skrojona na miarę.

Łazienka z rogatą duszą

Projekt wnętrz łazienki z rogatą duszą powstał dla pary nastolatków. Główne założenia – chłopak i dziewczyna mają się czuć w niej dobrze. Oboje zgodzili się na płytki przypominające drewno szalunkowe. Industrialny charakter złagodziła przypominająca otoczaki, wykończona drewnem, ceramika Villeroy & Boch. Masa drobiazgów wyraża właścicieli łazienki.

Adaptacja mieszkania z lat 60-tych

Projekt obejmował kompletny remont mieszkania. Od podstaw zostały zaprojektowane łazienka, sypialnia, gabinet i kuchnia połączona z salonem. Zniknęła mała, niewygodna toaleta oddalona od łazienki. Jej miejsce zajęła powiększona kuchnia otwarta na salon. Te pomieszczenia zyskały dodatkową przestrzeń poprzez zmniejszenie dominującego wcześniej hallu. Powstała przestronna, jasna przestrzeń dzienna, wypełniona meblami wykonanymi na indywidualne zamówienie.

Mieszkanie z niezależnym wejściem

Projekt zakładał stworzenie w niewielkim bloku mieszkalnym, składającym się z czterech, niezależnych mieszkań, wrażenia przebywania w domu jednorodzinnym. To wrażenie miało budować użycie naturalnych materiałów oraz naturalnej podłogi z  zaznaczoną fazą na łączeniu poszczególnych desek. Ulubionym materiałem klientów okazał się rudy palisander, który cechuje mocne, graficzne usłojenie.