Rezydencja… nie całkiem tradycyjna

W 2014 roku odświeżaliśmy wnętrze rezydencji na obrzeżach Rzeszowa. Istniejące rozwiązania należało uwspółcześnić, lub uzupełnić. Poniżej przedstawiamy efekt aranżacji wnętrza rezydencji… nie całkiem tradycyjnej. W ogromnej przestrzeni dziennej pierwsze skrzypce grają stylizowane, niepowtarzalne zabudowy meblowe, romantyczna tapeta, marmury na kominku i w kuchni, oraz ogromny stół jadalniany zaprojektowany specjalnie dla tego wnętrza. Króluje kremowa biel, ciemna czekolada i skórzana podłoga. Klatka schodowa cieszy oczy delikatną, złocistą techniką malarską oraz tapetą – dobrą przyjaciółką stylowych schodów.

Meble wykonał ART-Form

Salon

Kuchnia

Hall z klatką schodową

Dom jednorodzinny w skandynawskim stylu

Dom w skandynawskim stylu powstał dla stałych klientów, którzy jasno określili założenia projektu: ma być jasno i przytulnie, i… niebanalnie. Powstało przyjazne wnętrze, gdzie kuchnia płynnie zamienia się w jadalnię, hall i salon. Do wnętrza domu prowadzi “kamenisty” wiatrołap zawdzięczający swoją nazwę płytkom gresowym, które przypominają granit oraz fototapecie tapecie w geometryczne otoczaki. Strefa dzienna wyróżnia się podłogą laminowaną HDF – praktyczną alternatywą dla naturalnego dębu. Imitacja drewna jest tak dobra, materiał komponuje się idealnie z olejowanymi. drewnianymi trepami schodów. Ciepło w salonie, to nie tylko zasługa ogrzewania podłogowego, lecz również kominka. Prosta bryła, jest podkreślona okładziną Laminam. W całym wnętrzu dominuje biel, szarość, oraz dąb – w różnych odmianach. Podobnie jest z łazienkami. Na parterze znajduje się biała toaleta, z charakterystyczną kolorową szybą. Na górze, w łazience dzieci, oprócz bieli królują kolorowe ręczniki i płytki gresowe doskonale udające.. dąb i to dąb krojony “przez pień”. Łazienka rodziców, to kamienista impresja na temat szarości.  Sami zobaczcie efekt.

Wiatrołap

Salon i kuchnia

Schody i hall

Toaleta

Łazienka dzieci

Łazienka rodziców

Mieszkanie w kolorze jasnego piasku

Mieszkanie w kolorze jasnego piasku, to niewielka kawalerka. Właścicielce zależało na wrażeniu przestrzeni. Jednocześnie nie chciała, aby mieszkenie było “sterylnie białe”. Optymalnym rozwiązaniem okazały się jasne, piaskowe kolory, przełamane ciemnymi frontami szafek w kuchni i graficznymi akcentami w postaci  mebli gotowych. Ład we wnętrzu wprowadzają projektowane szafy na wymiar z neutralnego mdf’u lakieowanego w kolorze ścian. Przestrzeń powiększa też jasna podłoga z olejowanego i rozbielanego jesionu.  Ciekawym elementem są też starannie dobrane tapety. Aranżacja wnętrz została skrojona na miarę.

Łazienka z rogatą duszą

Projekt wnętrz łazienki z rogatą duszą powstał dla pary nastolatków. Główne założenia – chłopak i dziewczyna mają się czuć w niej dobrze. Oboje zgodzili się na płytki przypominające drewno szalunkowe. Industrialny charakter złagodziła przypominająca otoczaki, wykończona drewnem, ceramika Villeroy & Boch. Masa drobiazgów wyraża właścicieli łazienki.

INNplus – Sale szkoleniowe

Zrealizowany 2013 roku projekt wnętrz sal szkoleniowych w firmie INNplus Sp. z o.o.  objął dwie sale: mniejszą od północnej strony budynku oraz większą, z której wydzielono dodatkowe biuro, również objęte projektem. Większa sala ma możliwość podziału na dwie niezależne części dzięki mobilnej ścianie. Daje to możliwość organizowania zróżnicowanych szkoleń dla niewielkich, ekskluzywnych grup kursantów. W sali dominuje mocny kolor fluksji. Głównym akcentem małej, kameralnej sali jest tapeta w kontrastowe krople. Ze względu na ograniczoną ilość światła od północy, użyliśmy jasnych barw – bieli połączonej z limonkową zielenią i zółcią.  Obie sale są wyposażone w regulowane sceny świetlne, a charakteru dużej sali dodaje przeszklenie pomiędzy nią, a dodatkowym biurem. To przestrzeń o znamionach open space. Mobilna sala posiada niezależną toaletę dla kursantów i aneks kuchenny. Obie aranżacje mają pobudzać do aktywnego uczestnictwa w szkoleniach – są wyrazem innowacyjności i nowoczesności firmy INNplus.

INNplus

Mobilna sala szkoleniowa

Kameralna sala szkoleniowa

Starzawa – Grillowisko i Budynek Izby Tradycji

Zespół wiat grillowych został oddany do użytku jesienią 2015 roku. Składa się z  trzech połączonych ze sobą wiat. Wewnątrz znajduję się lada barowa oraz stoły z  ławkami, które pomieścić mogą około 200 osób oraz grill, którego średnica wynosi aż 293 cm.

W trakcie wykonywania projektu wnętrz, elewacji zewnętrznych, opracowania koncepcji bryły budynku Izby Tradycji Rybactwa i  Zespołu Wiat Grillowych we współpracy z architektem Krzysztofem Karasiem, zadbaliśmy o każdy szczegół. Projekt miał wyrazić ducha tego miejsca – stawów rybnych i łowiska w Starzawie. Opracowany przez nas projekt urbanistyczny, architektoniczny i projekt wnętrz zakładał połączenie tradycji polskiego pogranicza, tradycji dworskich sprzed II Wojny Światowej z nowoczesnymi rozwiązaniami i lekkością charakterystyczną dla rozległych terenów łowisk, gdzie woda płynnie zamienia się w niebo. Oprócz Izby Tradycji Rybactwa skład kompleksu wchodzi Zespół Wiat Grillowych, który zachowuje gabaryty i charakter budynku Izby. Oba obiekty zostały zlokalizowane nad wodą. Oświetlone wieczorem pięknie odbijają się w tafli stawu.  We wnętrzu wiat charakterystycznym akcentem jest miedziany bar ze ścianą z Majoliki Tubądzin oraz potężny grill o średnicy 293 cm z jasnego piaskowca. Tu króluje tradycja – drewniana konstrukcja wiat została uzupełniona o podłogi z kostki brukowej, które płynnie łączą otwarte na krajobraz wiaty z chodnikami prowadzącymi do sąsiedniej Izby Tradycji. Jedynym akcentem nowoczesności są punktowe kinkiety podświetlające więźbę dachową – główną atrakcję obiektu. Aranżacja wnętrz otwartych wiat grillowych doskonale podkreśla wakacyjny charakter miejsca

Budynek Izby Rybactwa swą bryłą i wykończeniem elewacji nawiązuje do wielowiekowej tradycji polskiego dworu. Razem z Zespołem Wiat Grilowych stanowi przemyślany układ urbanistyczny, który doskonale wpisuje się w otoczenie stawów rybnych w Starzawie, jest ich perłą w koronie.

Starzawa – Grillowisko

 

Starzawa – Wnętrza Izby Tradycji

Tak o Izbie Tradycji Rybactwa piszą jej główni użytkownicy:

To miejsce z  duszą. Powstało po to aby podtrzymywać wielowiekową tradycję rybacką jaką posiada nasze Gospodarstwo. Chcemy aby kultura rybacka i  tradycja spożywania karpia rozpowszechniła się wśród naszych gości.
To idealne miejsce na organizację imprez oraz biesiad. Sala pomieścić może nawet 140 osób. Oferujemy Państwu kompleksową obsługę, wyborną kuchnię w  tym przysmaki rybne. Zadbamy o  każdy szczegół, ponieważ każde zadanie to dla nas przyjemność. Izba to także doskonałe miejsce na organizacje szkoleń, imprez firmowych czy konferencji. Sala konferencyjna – 200 miejsc (układ kinowy)

W trakcie wykonywania projektu wnętrz, projektu elewacji zewnętrznych, opracowania koncepcji bryły budynku we współpracy z architektem Krzysztofem Karasiem, również zadbaliśmy o każdy szczegół. Projekt miał wyrazić ducha tego miejsca – stawów rybnych i łowiska w Starzawie. Opracowany przez nas projekt urbanistyczny, architektoniczny i projekt wnętrz zakładał połączenie tradycji polskiego pogranicza, tradycji dworskich sprzed II Wojny Światowej z nowoczesnymi rozwiązaniami i lekkością charakterystyczną dla rozległych terenów łowisk, gdzie woda płynnie zamienia się w niebo.  Oprócz Izby Tradycji Rybactwa skład kompleksu wchodzi Zespół Wiat Grillowych, który zachowuje gabaryty i charakter budynku Izby. Oba obiekty zostały zlokalizowane nad wodą. Oświetlone wieczorem pięknie odbijają się w tafli stawu.  We wnętrzu charakterystycznym akcentem jest okładzina ceglana ułożona w jodełkę. Materiał pozyskaliśmy z miejscowych rozbiórek. Drugim ważnym elementem jest odsłonięta więźba drewniana dwuspadowego dachu inspirowanego polskim dworem. Tu również tradycja łączy się z nowoczesnością – drewniana konstrukcja wspiera się na dwuteownikach stalowych, które jako jedyne mogły bez trudu spiąć szerokość ogromnej sali głównej. W eleganckich łazienkach dominuje naturalny łupek połączony z dużoformatową płytką gresową o strukturze jasnego piaskowca.  Na temat grillowiska opowiemy w kolejnym wpisie…

Starzawa – Izba Tradycji Rybactwa

 

Recepcja

Izba Tradycji – Sala główna

Toalety – damska i męska

EFEKT Plus – Sala konferencyjna

W 2013 roku został zrealizowany drugi etap inwestycji w Rogoźnicy. Na ostatniej kondygnacji została zaprojektowana duża sala konferencyjna dla pracowników Zakładu Produkcji Folii Efekt Plus Sp. z o.o. Obok niej powstał zestaw pokoi biurowych, połączonych ze sobą pływającym sufitem podwieszanym, który został nietypowo oderwany od ścian. Komfort użytkownikom sali zapewniają urządzenia klimatyzujące oraz aneks kuchenny. W przeciwieństwie do innych, stonowanych pomieszczeń, sala konferencyjna kipi energią, dzięki akcentom limonkowej zieleni. Wnętrze ma zachęcać do ożywionej dyskusji. Efekt podkreśla układ oświetlenia inspirowany stacjami kosmicznymi.

folia-stretch.pl

 

Sala konferencyjna

Korytarz przy biurach

EFEKT Plus – Biura Zarządu

W 2012 roku powstał projekt biur zarządu Zakładu Produkcji Folii Efekt Plus Sp. z o.o.  w strefie ekonomicznej w Rogoźnicy. Właściciele firmy kładąc duży nacisk na rozwój zakładu i wprowadzanie innowacyjnych technologii, oczekiwali, że serce firmy – gabinety zarządu, będą w pełni uosabiać tą filozofię. Z drugiej strony Efekt Plus Sp. z o.o. , to rodzinna firma – typowo biurowe rozwiązania zostały złagodzone ocieploną kolorystyką, która łamie sztywne ramy typowe, dla biur kadry zarządzającej. Zamiast oczywistych szarości, lub granatów pojawiły się kolory ziemi, połączone z kremowobiałymi odcieniami. Powstały gabinety nowoczesne, odpowiadające randze i charakterowi użytkowników.

Projekt aranżacji wnętrza objął również hall wejściowy, klatkę schodową, oraz komunikację na kolejnych kondygnacjach. Te wnętrza, są wizytówką firmy, świadczą o jej prestiżu – elegancki, czarny granit na schodach skontrastowany z jasno-beżową płytką o dużym formacie, piękna, grafitowa tapeta z lekkim połyskiem – zostały zaprzęgnięte, by świadczyć o potencjale firmy.

folia-stretch.pl

 

Biura zarządu

Klatka schodowa i hall wejściowy

Rado Hotel

W 2010 roku pod kierownictwem architekta wnętrz Adama Cwanka, stworzyliśmy projekt Hotelu Rado w Woli Chorzelowskiej, koło Mielca. Była to duża inwestycja uzupełniająca istniejącą infrastrukturę ośrodka wypoczynkowego KoloRado. W otoczeniu lasu powstał nowoczesny obiekt, oferujący nie tylko bazę hotelową, w tym 22 wyjątkowe pokoje butikowe, lecz również restaurację, kawiarnię, duże SPA z krytym basenem, fitness oraz nocny klub z kręgielnią. W hotelu można organizować konferencje i szkolenia. Sala restauracyjna dzielona za pomocą mobilnej ściany pozwala na aranżowanie małych i dużych przyjęć. Pomimo złożoności projektu, kilku nakładających na siebie funkcji, udało się spełnić oczekiwania Inwestora. Szlachetne materiały zastosowane w całym obiekcie, gwarantują bezproblemową obsługę hotelu przez długie lata.
Hotel Rado odniósł sukces, na który również pracowali architekci wnętrz.

hotelrado.pl

 

Recepcja hotelowa

Pokoje hotelowe i apartamenty

Łazienki hotelowe

Restauracja SAFRAN